در فصل گرم تابستان، کولر گازی به عنوان یکی از پرکاربردترین لوازم سرمایشی، نقش حیاتی در آسایش و رفاه افراد ایفا میکند. اما بروز مشکلاتی نظیر آبریزی کولر گازی، میتواند آسایش ما را به مخاطره بیندازد. این اتفاق می تواند نشانه مشکلی در کولر گازی باشد. آبریزی مداوم می تواند باعث خسارت های مالی مانند خراب کردن گچ دیوار، خراب کردن فرش و حتی خراب کردن خود کولر گازی شود.
پس توصیه می کنیم با دیدن اولین چکه های آب از کولر گازی خود حتما به نمایندگی کولر گازی یا یک تعمیرکار معتبر مراجعه کنید. اما اگر دوست دارید علت های به وجود آمدن این مشکل را بدانید این مطلب گری ایرانیان را از دست ندهید. ما در این مقاله، به بررسی دلایل شایع آبریزی کولر گازی و اسپلیت و ارائه راهکارهای رفع این مشکل میپردازیم.
دلیل آبریزی کولر گازی و اسپلیت
دلایل متعددی برای آبریزی کولر گازی دیواری و داکت اسپلیت وجود دارد که به بررسی 6 مورد از آنها می پردازیم.
1. انسداد ناودانی کولر گازی
اگر به خاطر داشته باشید زمانی که بیشتر از کولرهای آبی استفاده میشد، هر سال برای تعویض پوشال و تمیز نمودن محل تجمع آب دستگاه، به پشت بام میرفتیم و کولر را برای یک تابستان دیگر آماده میکردیم. کولرهای آبی با تولید رطوبت و وزش باد خنک، دمای اتاق ما را کاهش میداد.
حال با دستگاهی مواجه هستیم که دقیقا برعکس کولر آبی کار می کند و با جذب رطوبت، دمای محیط را متعادل میسازد. در واقع کولر گازی گرما و رطوبت اتاق را جذب میکند، و همان هوای اتاق را پس از عبور از پنل، و جذب گرما دوباره به اتاق باز میگرداند. مانند یک لیوان آب خنک، در هوای گرم!
همانطور که بر روی یک لیوان آب خنک و گوارا در هوای گرم شبنم ایجاد میشود، بر روی لولههای فلزی داخل کولر گازی که از آن گاز خنک عبور میکند نیز رطوبت تولید میشود.
داخل پنل کولر گازی، سینی تخلیه (درین) وجود دارد که گاهی اصطلاحا ناودانی نامیده میشود. رطوبت در این منبع جمع شده و پس از رسیدن به حفرهی تعبیه شده برای خروج آب، تخلیه میشود. حال اگر به هر علتی این رطوبت از دستگاه خارج نشود، ممکن است شما شاهد یکی از موارد زیر باشید:
- نشتی و آبریزش از پنل کولرگازی
- پرتاب یخ از پنل کولرگازی
- پرتاب آب از پنل کولرگازی
- یخ زدگی داخل پنل کولرگازی
برای رفع مشکل نشتی آب کولر گازی گری و جلوگیری از آبریزی پنل کولر، موارد زیر را بررسی و رعایت نمایید:
- محل تخلیهی رطوبت (درین) کولرگازی گری را بررسی کنید.
- به فاصلهی کولرگازی گری تا محل تخلیهی رطوبت دقت داشته باشید.
- نحوهی اتصال، لولهی تخلیه رطوبت کولرگازی گری را مورد بررسی قرار دهید.
- برای استفادهی بهینه، فیلتر کولرگازی گری را شستشو دهید و به سرویس کولرگازی توجه داشته باشید.
2. مسدود شدن لوله درین
همانطور که گفتیم در کولر های گازی بخشی به نام ناودانی وجود دارد. آبی که در آن جمع می شود از طریق لوله درین خارج می شود. برخی اوقات گرد و غبار در این قسمت جمع می شود و چون این گرد و غبار با آب ترکیب می شوند حالتی لزج و لجن مانند به خود می گیرند. همین مساله می تواند سبب شود که آب درون لوله ها راهی برای تخلیه نداشته و دوباره از درچه های کولر گازی سریز شوند.
3. مشکلات پیش آمده برای لوله درین یا تخلیه
برخی از موارد سبب می شوند تا لوله درین دچار مشکل شود. این مشکلات سبب می شوند تا آب از طریق لوله درین تخلیه نشده و دوباره به داخل سرریز شود. هر کدام از موارد تا خوردگی در لوله، مسدود شدن لوله، نبودن جای کافی برای تخلیه و نبود شیب کافی در شلنگ تخلیه می تواند مشکل آبریزی در کولر گازی را ایجاد کند.
4. کم شدن گاز مبرد کولر
همان طور که می دایند کولر های گازی با استفاده از گاز مبرد که در لوله هایشان جریان دارد هوا را خنک می کنند. در نتیجه اگر این گاز رو به اتمام باشد کولر گازی دچار مشکل می شود. همین امر مشکلاتی را از جمله یخ زدن فین ها و همچنین آب ریزی کولر گازی می شود.
پس حتما میزان گاز باقی مانده در کولر گازی خود را بررسی کنید. در صورت مشاهده علائم کم شدن گاز مبرد، باید با یک تکنسین مجرب تماس بگیرید تا مشکل را تشخیص و رفع کند.
5. عایق نبودن لوله ها
یکی از شایع ترین دلایل آبریزی کولر گازی مشکل عایق نبودن لوله های داخلی است. لوله های داخلی اغلب خنک هستند و رطوبت را به خود جذب می کنند. این رطوبت و گرما با خنکی لوله ها برخورد کرده و باعث آبریزی در کولر گازی می شوند.
6. کثیفی و مسدود شدن فیلتر هوا
فیلتر هوا وظیفه دارد گرد و غبار، پرز و سایر آلودگیها را از هوا جذب کند. اگر فیلتر هوا کثیف باشد، جریان هوا به داخل یونیت داخلی کولر گازی محدود میشود. این امر باعث میشود که کویل اواپراتور بیش از حد سرد شود و یخ بزند. هنگامی که یخ ذوب میشود، آب اضافی از سینی تخلیه سرریز شده و به داخل محیط نشت میکند. سعی کنید فیلتر هوای کولر گازی خود را هر 1 تا 3 ماه یکبار تعویض کنید.
دلیل آب ریختن اسپیلت از جلو پنل دو تکه
اولین و رایجترین دلیل آب ریختن اسپیلت از جلو پنل دو تکه، نصب نادرست اسپیلت است. اگر پنل دو تکه به درستی در دیوار نصب نشده باشد و یا در سطح مناسب قرار نگیرد، آب به جای هدایت به مسیر درست، از پنل نشت میکند.
دلیل دوم، استفاده از کمپرسور نامناسب یا تنظیم ناصحیح فشار هوا است. در این حالت، فشار آب در پنل دو تکه بیش از حد بالا رفته و باعث نشت میشود.
دلیل آب دادن پنل بیرونی کولر گازی در زمستان
در فصل زمستان، با کاهش دما، آبی که در نازلها و صفحه گریل پنل بیرونی کولر گازی وجود دارد، یخ میزند و ممکن است مسیر عبور هوا را مسدود کند. این انسداد، کارایی کولر گازی را به شدت کاهش میدهد و حتی ممکن است منجر به خرابی آن شود.
راه حل چیست؟ برای جلوگیری از یخ زدگی و انسداد پنل بیرونی، کولر گازی به طور خودکار اقدام به آب دادن این قسمت میکند. این عمل به ذوب شدن یخها و باز شدن مسیر عبور آب کمک میکند.
نکاتی برای رفع آب دادن کولر گازی و اسپلیت
- همیشه قبل از هر گونه عیب یابی کولر گازی خود را خاموش و از برق جدا کنید.
- منبع نشتی را پیدا کنید: مشخص کنید که منبع آب از کجاست. مناطق معمول شامل واحد داخلی یا پایه یونیت خارجی است.
- رفع آلودگی فیلترها: فیلتر هوای مسدود شده جریان هوا را محدود می کند و باعث یخ زدن و نشت کویل اواپراتور در هنگام ذوب می شود. فیلترها معمولاً در جلوی یونیت داخلی قرار دارند. آنها را با آب و صابون بشویید و بگذارید کاملاً خشک شوند. و یا آنرا با فیلتری با کیفیت و اندازه مناسب طبق توصیه های سازنده تعویض کنید.
- سطوح پایین مبرد: نشت مبرد نیز می تواند باعث یخ زدگی و ابریزی کولر گازی شود. این امر نیازمند تشخیص و تعمیر حرفه ای به دلیل ابزارهای تخصصی و صدور مجوز است.
- باز کردن لوله تخلیه مسدود شده: لوله تخلیه معمولاً در پشت یونیت داخلی قرار دارد. با استفاده از یک سیم مفتولی یا لوله بازکن، انسداد لوله تخلیه را رفع کنید. بعد از رفع انسداد، لوله تخلیه را با آب و سرکه بشویید تا جرم و کثیفی ها از بین بروند.
- تراز کردن پنل اسپیلت: اگر پنل اسپلیت تراز نباشد، آب به جای تخلیه شدن، در سینی زیر پنل جمع می شود و سرریز می کند. برای تراز کردن پنل اسپلیت، از یک تراز استفاده کنید و پایه های پنل را تنظیم کنید تا به طور کامل تراز شود.
- اگر با تمیز کردن و انجام تعمیرات اساسی نمی توانید نشت دستگاه خود را متوقف کنید، با یک تکنسین تماس بگیرید.
جمع بندی
همانطور که در این مقاله بررسی شد، دلایل متعددی برای آبریزی کولر گازی یا اسپلیت وجود دارد. برخی از این دلایل ساده و قابل حل توسط خود شما هستند، مانند کثیف شدن فیلتر هوا یا مسدود شدن لوله تخلیه. اما برخی دیگر از مشکلات پیچیدهتر هستند و برای رفع آنها نیاز به کمک تعمیرکار متخصص دارید.